PENGENDALIAN KUALITAS PRODUK MENGGUNAKAN PENDEKATAN SIX SIGMA DAN KAIZEN SEBAGAI USAHA PENGURANGAN KECACATAN PRODUK
Abstract
This study aims to provide a proposal on how to improve product quality and reduce the production of 1 liter long jerry cans of natural and matte colors using the help of PT Maju Kaya Rejeki Six Sigma DMAIC and Kaizen . Where problems regarding the final product are still common, even the final product is considered to be quite a lot. Data collection in this research is done by direct observation by looking at the production process and final product results and conducting interviews with related departments. After the data is obtained and processed, it is found that product factors still occur frequently and are caused by humans, machines, methods, materials, and the environment. Therefore, what is offered to reduce this is to strengthen relations with employees, create new work procedures, make employees to work under pressure, always carry out maintenance and inspection of machines, check and maintain raw materials, make adjustments to machines or production equipment, separate and grouping similar raw materials, arranging the layout of raw materials
References
Ahmad, F. (2019). SIX SIGMA DMAIC SEBAGAI METODE PENGENDALIAN KUALITAS PRODUK KURSI PADA UKM. JISI : JURNAL INTEGRASI SISTEM INDUSTRI VOLUME, 6.
Andiwibowo, R. R, Susetyo, J., Wisnubroto, Petrus. (2018). Pengendalian Kualitas Produk Kayu Lapis Menggunakan Metode Six sigma & Kaizen serta Statistical Quality Control Sebagai Usaha Mengurangi Produk Cacat. Jurnal Rekavasi (Vol. 6, Issue 2), 60 – 123.
Fatkhurrohman, A., Subawa. (2016). Penerapan Kaizen Dalam Meningkatkan Efisiensi Dan Kualitas Produk Pada Bagian Banbury PT Bridgestone Tire Indonesia. Jurnal administrasi kantor. (Vol. 4, Issue 1).
Nasution, S., Desiana Sodikin, R., Jurusan Teknik Industri, D., & Jurusan Teknik Industri, M. (2018). Perbaikan Kualitas Proses Produksi Karton Box Dengan Menggunakan Metode DMAIC Dan Fuzzy FMEA. Dalam Jurnal Sistem Teknik Industri (Vol. 20, Issue 2).
Pendekatan, D., Untuk Mengurangi, K., Kecacatan, J., Penyebabnya, D., Suherman, A., Cahyana, B. J., Al-Kamal, D. T., Barat, J., Raya, J., Kedoya, A.-K., & Dki, S. (2019). Pengendalian Kualitas Dengan Metode Failure Mode Effect And Analysis (Vol. 16).
Sanjaya W. (2017). ANALISIS KECACATAN KEMASAN PRODUK AIR MINERAL DALAM UPAYA PERBAIKAN KUALITAS PRODUK DENGAN PENDEKATAN DMAIC SIX SIGMA (Studi Kasus : PT.TIRTA SIBAYAKINDO).
Sudirdjo, Purwo. (2019). Aplikasi Model DMAIC dari Six Sigma dapat Memperbaiki Kualitas Produk Kapur Aktif. Jurnal Teknik Industri (Vol. 9, Issue 2).
Tan, H. T. (t.t.). METODE DMAIC SEBAGAI SOLUSI PENGENDALIAN KUALITAS PRODUKSI SEPATU TAMBANG: STUDI KASUS PT MANGUL JAYA-BEKASI.
Wiratmani, E. (2010). IMPLEMENTASI METODE 5S PADA DIVISI GUDANG BARANG
JADI (Studi Kasus Pada PT. X). Dalam Jurnal Ilmiah Faktor Exacta (Vol. 3, Issue 3).
Yemima, O., Nohe, D., Nasution, Y., N. (2014). Penerapan Peta Kendali Demerit dan Diagram Pareto Pada Pengontrolan Kualitas Produksi (Studi Kasus: Produksi Botol Sosro di PT. X Surabaya) The Application of Demerit Control Chart and Pareto Diagram on Quality Control of Production (Case Study: The Production of Bottle Sosro at PT. X Surabaya). Jurnal EKSPONENSIAL (Vol. 5, Issue 2).
